Odpowiednio urządzona kuchnia pozostaje nie tylko wysoce funkcjonalna i bezpieczna, ale również wygodna i estetyczna. Dotyczy to szczególnie blatu kuchennego, który stanowi jeden z głównych jej elementów. Obecnie blaty do kuchni wykonuje się najczęściej w całości z drewna lub płyt MDF, aczkolwiek coraz większym zainteresowaniem cieszą się blaty kuchenne kamienne. Klienci jednak mogą zastanawiać się, który materiał będzie lepszy: granit czy marmur? Na to i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym poradniku.

Zalety kamiennych blatów kuchennych
Użytkownicy kamiennych blatów w kuchni z pewnością doceniają ich wysoką trwałość i funkcjonalność. Dochodzi do tego jakże ceniony aspekt estetyczny. Kamień dodaje wnętrzu klasy, prestiżu i sprawia, że kuchnia wygląda na bardziej luksusową. Bez wątpienia największą zaletą blatów kamiennych jest ich wysoka odporność na działanie wysokich temperatur i bezproblemowe utrzymanie ich w czystości. Do tego kamienne blaty kuchenne pozostają bardzo stabilne i są praktycznie niezniszczalne. Mimo to, warto znać różnice pomiędzy właściwościami poszczególnych odmian kamienia naturalnego, gdyż wbrew pozorom mają one bardzo duże znaczenie.
Blaty kuchenne z granitu – wysoka cena i funkcjonalność
Granit to najbardziej pospolita skała magmowa, zbudowana w dużym stopniu z kwarcu, skalenia potasowego, plagioklazu oraz biotytu. Cechuje się ogromną wytrzymałością zarówno na uszkodzenia mechaniczne, wpływ wysokich i niskich temperatur, a także działanie środków chemicznych.
Elementy wykonane z granitu słyną z długowieczności, a inwestycja w granitowy blat kuchenny, podłogę czy schody pozwala wybrać niemalże wieczny i bezproblemowy w użytkowaniu materiał. Klienci będą zadowoleni z faktu, że granit występuje w praktycznie każdej odmianie kolorystycznej (szczególnie prestiżowy jest czarny granit). Wszystkie rodzaje granitu opisaliśmy również na naszym blogu – sprawdź koniecznie!

Blaty kuchenne z marmuru – duża trwałość za przystępną cenę
W przeciwieństwie do granitu, marmur składa się w dużym stopniu z krystalicznego kalcytu lub dolomitu (marmur dolomitowy). Bloki z marmuru posiadają charakterystyczne żyły i najczęściej gładszą powierzchnię niż bloki granitowe. Niemniej również i marmur można znaleźć w wielu różnych odcieniach i łatwo dopasować go do charakterystyki i bieżącej stylistyki wnętrza.
Zdecydowaną wadą marmuru jest jego wyższa porowatość i miękkość. Bez odpowiedniej impregnacji, blat marmurowy będzie wchłaniał plamy i z biegiem czasu tracił swój połysk. Największą bolączką jest jednak podatność marmuru na działanie kwaśnych substancji, a takich w kuchni nie brakuje. Częsty kontakt z sokiem z cytryny, alkoholami, sokami z kiszonek, a także agresywnymi środkami chemicznymi może prowadzić do powolnej degradacji powierzchni. Blat marmurowy zatem wymaga większej troski i ostrożności niż wyżej omawiany blat granitowy.

Granit czy marmur: co będzie lepsze na blat kuchenny?
Ceny granitu i marmuru są bardzo zbliżone do siebie, ale to granit wykazuje się lepszą odpornością mechaniczną i chemiczną, przez co blat granitowy wydaje się o wiele lepszym wyborem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamontować blat marmurowy, aczkolwiek trzeba liczyć się z większą ostrożnością podczas eksploatacji.
Doskonałą alternatywą dla blatów marmurowych czy granitowych może być konglomerat. O jego właściwościach napisaliśmy w osobnym artykule. W innym poradniku omówiliśmy także jak wygląda łączenie blatów kuchennych.
Przypominamy, że nasza firma zajmuje się nie tylko produkcją i montażem blatów kuchennych, ale również fachowym doradztwem. Oferujemy ponadto schody z kamienia, kominki z kamienia naturalnego oraz podłogi z kamienia naturalnego.
Szukasz więcej porad? Przeczytaj:
- Jak czyścić marmurowy blat? – nasz poradnik!
- Grubość i rozmiary blatów kuchennych – podpowiadamy!
- Ile kosztuje blat z kamienia? – cennik na 2023!
- Ceny spieków kwarcowych – od czego zależą?